SÓC A LA PORTA I TRUCO

SÓC A LA PORTA I TRUCO

Pròleg del card. Ricard Maria Carles

Accepto de bon grat d’escriure novament aquest pròleg per a un nou llibre del doctor Sławomir Biela. Ja ho vaig fer anteriorment i no dubto a afirmar que és un dels autors de temes espirituals més significatius i originals del nostre temps. Crec que cal inscriure l’autor en el que podríem anomenar l’esperit i el mètode d’un bon grup de pensadors de Polònia. Aquest grup, del qual en formà part com a mestre i inspirador el cardenal Karol Wojtyla, en la seva etapa d’Arquebisbe de Cracòvia, té un mètode molt suggestiu. Aquest mètode consisteix a escollir un text bíblic, aprofundir-lo i treure’n conseqüències per a la vida espiritual, bo i confrontant el seu missatge amb els fets del nostre temps. És una actualització de la lectio sacra tradicional, de tanta importància en l’espiritualitat cristiana i en especial en la vida monàstica. El fet que no sigui un eclesiàstic o un monjo, sinó un seglar qui ho realitzi amb tanta profunditat com ho fa el doctor Biela, és també un signe del nostre temps.

El títol del llibre ja ens dóna la idea que presidirà la tasca de l’autor: “Sóc a la porta i truco”. L’autor reflexiona i assaboreix amb saviesa aquestes paraules, que el duen a reflexionar al voltant de la veritat sobre Déu i sobre l’home. Segueix aquest camí amb una actitud fonamental: la humilitat. Crec que aquí és de justícia subratllar la profunda sintonia, en aquest punt, entre el treball de Biela i dels grans místics santa Teresa de Jesús i sant Joan de la Creu. La santa d’Àvila, en especial, pot ser considerada com la “doctora de la humilitat”, ja que va ser sobre aquesta virtut que va escriure pàgines profundes i molt belles.

El doctor Biela ens invita, en especial en la part de l’obra titulada “Humils com els infants” a ser humils, perquè només així podrem assolir l’autèntica llibertat dels fills de Déu. En canvi, quan ens deixem portar per l’orgull, quan creiem en la nostra autosuficiència, ens tanquem en nosaltres mateixos i en una foscor que ens angoixa i ens produeix por. L’orgull és estarrufat i creu poder prescindir de Déu i arriba a pensar que “pot ser com Déu sense Déu o contra Déu”. L’orgull, des del principi, és la gran temptació dels àngels i de l’home. I la redempció de la humanitat arribarà pel camí de la humilitat. La Mare del Senyor cantarà aquesta virtut en l’himne del “Magnificat” amb el qual sant Lluc obre el seu Evangeli.

Invito, doncs, als lectors a endinsar-se en aquesta obra del doctor Sławomir Biela. El seu missatge ens ve des de lluny en el temps i en l’espai, però s’arrela en les pàgines de la Bíblia. És un missatge de vegades auster i de vegades exigent, però és un missatge saludable, un missatge salvífic. Ens pot guarir de l’autosuficiència, de l’orgull i de la desesperació,  i no és pas poc. Demano a Déu que il·lumini els enteniments i escalfi els cors dels lectors perquè trobin en aquestes pàgines aquella sapientia mentis et cordis, que sens dubte els serà donada una llum i un alè en el camí de vegades dur de la nostra peregrinació terrenal.

Que Jesucrist, llum de salvació, per mediació de santa Maria i de sant Josep, il·lumini el camí de tots els lectors. Aquest és el meu desig i la meva pregària.

+ Ricard Maria Cardenal Carles

Arquebisbe Emérite de Barcelona


Barcelona, 2 de febrer del 2005, festa de la Presentació del Senyor.